sreda, 6. januar 2010

Bralniki elektronskih knjig so še predragi

Že več let se spogledujem s kakšnim bralnikom elektronskih knjig, ki bi s svojo majhnostjo in majhno težo nadomestil kup knjig, ki jih sicer nosim s seboj na počitnice. Da ne omenjam kupov knjig, ki jih imam doma na policah in zasedajo cele omare.

Glavne prednosti elektronskih bralnikov knjig (e-book):
 • fizično zasede vedno enako prostora, ne glede na to, koliko knjig je nanj naloženih
 • zasede malo prostora v primerjavi s fizičnimi knjigami
 • baterija deluje res dolgo
 • poleg prikaza besedila e-knjige po možnosti omogočajo še predvajanje glasbe
 • elektronske knjige so cenejše od tiskanih
 • elektronske knjige je mogoče prenesti z interneta (kar je hitreje in udobnejše)

Prednosti tiskanih knjig pred elektronskimi knjigami na bralniku:
 • tiskani knjigi nikoli ne zmanjka baterij
 • po tiskani knjigi je mogoče listati
 • v tiskani knjigi lažje pregleduješ dve strani v različnem delu knjige skoraj hkrati (namig: uporaba prstov namesto funkcionalnosti bookmark)
 • imeti dve tiskani knjigi ni enako, kot pa dve elektronski - če nimata dveh bralnikov, na počitnicah dve osebi ne moreta hkrati brati dveh knjig
Prednosti so dokaj uravnotežene, tako da imam občutek, da bo v roku 5 let tudi na področju knjig začela prevladovati elektronska oblika.

Še ena pomembna prednost tiskanih knjig, ki sem se jo zavedel danes, pa je cena. Pri tem seveda mislim skupno ceno tako knjig kot bralnika, saj mora uporabnik plačati oboje. Ponovno sem se navdušil nad tem, da bi postal lastnik bralnika e-book, zato sem malo preveril ponudbo. Na specifikacije se nisem dosti oziral, saj verjamem, da so e-knjige za moje potrebe med seboj primerljive. Cena iz Amerike je 250 dolarjev, kar se mi zdi pretirano. Zato sem preveril ponudbo še pri nas, in tako na Enaa kot na Mimovrste sem ugotovil, da se cene gibljejo nad 280 evri. Torej precej dražje kot čez lužo. Zelo hitro sem se zavedel, da še ni pravi čas za nakup e-knjige. Poleg (sedanjih) očitnih prednosti tiskanih knjig sem se vprašal, za koliko denarja knjig na leto sploh kupim (pustimo vprašanje, koliko mi jih uspe prebrati). Ugotovil sem, da se za mojo količino kupljenih knjig, ki se giblje okoli 120 evrov, investicija v tehnologijo e-ink še ne splača. Ko bodo cne padle pod 120 evrov, bom o nakupu začel ponovno razmišljati, nakup pa se mi bo (s sedanjim razmišljanjem) zdel smiseln pri ceni pod 80 evrov.

1 komentar:

 1. Ja, mene zelo zanimajo tile e-bralniki, predvsem zaradi strokovnih knjig, ki imajo 500 ali celo 1000 strani in to peljat s seboj nekam na dopust je čist prehudo.
  Tudi meni so cene čisto previsoke, z tisto kar dobiš. Če bi imeli takšni bralniki ceno pod 100€, bi šli za med. Tako pa žal ostajajo na policah in povsem neizkoriščeni. Upam le, da bo v bližnji prihodnosti to šlo kaj na boljše.
  Sploh ne potrebujem veliko. Če ima bralnik e-ink, pa da lahko berem pdfje na ekranu velikosti vsaj a5 je to to....

  OdgovoriIzbriši