ponedeljek, 14. december 2009

Kaj je QR koda (QR code)?


Morda ste na spletu, v kakšnem časopisu ali na kakšnem velikem oglasu v mestu zasledili črno belo sliko, ki je izgledala podobno kot spodnja?

Gre za nekaj podobnega črtni kodi. Razlika je seveda očitna - koda ni črtna, ampak je sestavljena iz drugačnih oblik. Gre za 2d (dvodimenzionalno) kodo, ki lahko nosi več informacij kot črtna koda. Črte v črtni kodi predstavljajo le eno dimenzijo, zato je v 2D kodo mogoče shraniti primerno več podatkov.

Kateri podatki so primerni za hranjenje v QR kodi? Lahko se hrani številke (podobno, kot v črtni kodi), lahko se hrani besedila ali celo binarno vsebino. Kaj pa kot vsebino predstavimo, je odprto naši domišljiji. V kodo se tako najpogosteje shranjujejo sporočila, URL naslovi spletnih strani, telefonske številke ali vizitko v elektronski obliki.

Ime QR code predstavlja okrajšavo za Quick Response - ideja branja kode je namreč v tem, da naj bi bilo QR kodo mogoče hitro prebrati ter pokazati njeno vsebino. Temu je res tako. S pojavitvijo mobilnih telefonov, ki vsebujejo zmogljive procesorje in digitalne kamere, ima namreč veliko ljudi čitalce QR kode vedno s seboj. Morda celo vi, le da tega (še) ne veste! Praktična uporaba QR kode se je najbolj uveljavila kot dodatek pri oglaševanju (spletnih strani) storitev. Poleg oglasov so običajno napisani tudi URL naslovi spletne strani, kjer bralec lahko prejme več vsebine na temo oglaševanega izdelka. Redko si bodo bralci URL naslov zapomnili ali ga celo preverili v brskalniku. Zato si oglaševalci lahko s dotiskom QR kode na oglas manejo roke - bralec bo mobilni telefon le usmeril v oglas, potrdil izbiro in že se mu bo na mobilniku prikazala spletna stran izdelka, o katerem je prej bral še v tiskanem mediju. Sanje oglaševalcev postanejo resničnost!

Programov za mobilne telefone, ki omogočajo branje QR kode, je veliko. Sam uporabljam orodje BeeTagg, ki teče na mobilni platformi Android. Na mojem mobilniku Samsung Galaxy deluje brezhibno, hitro in nevsiljivo. Na seznamu drugih programov za branje QR kode se znajdejo še Kayna, I-nigna, Active Print, UpCode, QuickMark, SnapMaze, NeoReader ter bralniki izdelovalcev mobilnih telefonov, npr. Nokia Reader.

Za konec, sedaj ko že veste, kaj so QR kode, pa vam pošiljam še voščilo svojega podjetja - seveda v QR obliki! Usmerite svoj mobilni telefon vanjo (seveda vam kode ni potrebno tiskati, ampak jo lahko razvozlate kar preko zaslona) in uživajte v veselem decembru.


Ni komentarjev:

Objavite komentar