torek, 29. december 2009

Najboljše orodje za pisanje blogov?

Sam sem se za pisanje bloga odločil za orodje in platformo Blogger, ki jo Google ponuja kot spletno storitev. Za orodje Blogger sem se odločil predvsem zaradi naslednjih prednosti:
  • orodje je spletna storitev, tako da za njeno uporabo ne potrebujem lastnega strežnika in gostovanja, saj mi le tega že ponuja Google (podobno, kot za storitev Gmail ne potrebujem strežnika, saj mi le-tega že ponuja Google)
  • orodje je brezplačno za uporabo
  • orodje je dokaj razširjeno in populizirano
  • orodje razvija Google, kar naj bi bil svojevrsten znak kakovosti
S storitvijo sem zadovoljen, kljub temu pa sem pričakoval več možnosti in več funkcionalnosti (ne da bi jih v resnici potreboval).

Pred kratkim sem začel pisati blog v angleščini, Best Resizer. V blogu pišem o tekočih nalogah in problemih, ki jih (uspešno) rešujem, ter o zanimivih tehnologijah, kot so spletne aplikacije, mobilne aplikacije, mobilne naprave, netbooki in podobno. Za pisanje bloga Best Resizer sem se odločil za orodje WordPress. Orodje je za uporabo brezplačno, vendar ni na voljo kot storitev. Za postavitev sem tako potreboval svoj strežnik in gostovanje. Ugotovil sem, da so glavne prednosti orodja WordPress naslednje:
  • orodje je razširljivo in ponuja zelo veliko število uporabnih razširitev (podobno, kot obstajajo razširitve za brskalnik Firefox)
  • uporabniški vmesnih za vnos prispevkov je uporabniško zelo prijazno in intuitivno
  • orodje je zelo razširjeno in je praktično prva izbira za pisanje blogov
  • za mobilni telefon Samsung Galaxy, katerega ponosni lastnik sem, obstaja mobilna aplikacija za pisanje in oddajo prispevkov
Glavna prednost Bloggerja se mi trenutno zdi ta, da ne potrebuje gostovanja, saj je na voljo kot storitev, glavna prednost WordPressa pa njegova razširjenost med uporabniki ter velika količina razširitev, s katerimi se njegove funkcionalnosti še dodatno bogatijo.

Dodatna prednost, ki jo ima plaforma Google Blogger, je izvoz vseh prispevkov. Na ta način naj bi bilo platformo mogoče kadarkoli zamenjati, prispevke pa uvoziti v drugo.

Za pisanje bloga bi se glede na napisana dejstva trenutno verjetno odločil za platformo WordPress. Kakšna bo vaša odločitev?

Ni komentarjev:

Objavite komentar