sreda, 24. februar 2010

Potres na spletni strani ARSO

Ob današnjem potresu v Ljubljani se je pokazalo, kako pomembno je imeti infrastrukturo, katere zmogljivost se prilagaja zahtevam. Spletna stran Agencije RS za okolje (ARSO) je novico o potresu namreč objavila kmalu po dogodku. 'Ažurni' spletni mediji, kot je npr. 24ur, so novico 'povzeli' z več kot polurno zamudo (beseda 'povzeli' je v narekovajih zato, ker so mediji besedilo ARSO le prekopirali). Tako je bila informacija v tem vmesnem času na voljo le pri uradnem viru, ARSO. Sicer je bila ura še zgodnja, ampak očitno je bilo obiskovalcev strani kljub temu dovolj, da je stran začasno počepnila. Stran občasno namreč ni bila dosegljiva, na podlagi česar sklepam, da jo je omrtvilo število hkratnih obiskovalcev, ki so zahtevali stran. To ni nič nenavadnega, saj je verjetno več ljudi, ki so čutili potres, želelo na spletu poiskati več informacij o dogodku, moči potresa, ter epicentru.

Pri takih dogodkih pride do izraza 'raztegljiva' infrastruktura, ki je osnovana na računalništvu v oblaku. Kaj je računalništvo v oblaku sem pisal že nekaj prispevkov nazaj. Pomembna lastnost raztegljive infrastrukture je v tem, da se zmogljivost infrastrukture (količina pomnilnika, moč procesorja, število vzporednih strežnikov) prilagaja potrebam. Če sistem (oblak) ugotovi, da so potrebe posameznega uporabnika storitev v oblaku večje kot so trenutno razpoložljive zmogljivosti, jih bo samodejno povečal, tako da ne bi prišlo do izpada. Na enak način bo ob zmanjšanem obsegu zahtev zmanjšal zmogljivost sistema (ter jo dal na voljo drugim aplikacijam, ki imajo morda povečane potrebe). Seveda se povečanje zmogljivosti ponudniku storitev v oblaku dodatno plača, saj so trenutno običajni modeli zaračunavanja storitev po dejanski porabi.

Računalništvo v oblaku deluje na principu potrebe in povpraševanja ter lahko deluje prav zaradi velikega obsega strank. Nekatere potrebujejo v določenem trenutku več zmogljivosti, nekatere manj - v povprečju je potreba po zmogljivosti dokaj konstantna, zaradi česar so rešitve v oblaku zelo smotrne in cenovno ugodne ne samo za uporabnike, ampak tudi za ponudnika.

Ni komentarjev:

Objavite komentar