sobota, 27. februar 2010

Naročilo knjig preko spleta

Pri raziskavah o spletnem nakupovanju, ki so jih podjetja in raziskovalne organizacije opravljale nekaj let nazaj, so v Sloveniji vodili nakupi knjig v tujih spletnih knjigarnah. Če pogledamo rezultate enakih raziskav danes, vodijo nakupi izdelkov iz več področij v slovenskih spletnih trgovinah kot so enaa, mimovrste, emka in druge.

Če se omejim na nakup knjig preko interneta, o čemer pišem današnji članek, ima povprečen slovenski bralec le nekaj možnosti. najprej pomisli na ameriški Amazon, vendar ga stroški visoke poštnine, trajanje dostave tri tedne in na koncu po možnosti še stroški carinskega pregleda, od nakupa pogosto odvrnejo. Bralec se ozre na prodajalni Amazon v Nemčiji in Veliki Britaniji, kjer zaradi EU ne plača carine, zaradi bližine pa bi knjige dobil prej, vendar običajno zaradi občutno višjih cen kot pri ameriški podružnici brskanje hitro opusti. Ozre se še proti slovenski Emki in morda še proti Pasadeni za tehnične knjige, kjer ugotovi, da so cene literature precej zasoljene, potem pa v tej konkurenci in konkurenci fizične knjigarne v mestu izbere eno izmed ne idealnih možnosti.

Pred kratkim pa me je sodelavka obvestila še o eni knjigarni, Book Depository, ki se sicer fizično nahaja v Veliki Britaniji, ponuja pa zelo zaželeno storitev. Knjige po vsem svetu (tudi v Slovenijo) pošljejo brezplačno. Ponudbo imajo skoraj tako bogato, kot Amazon, cene pa so nekoliko višje kot v Ameriki. Nad knjigarno sem se navdušil, zato sem se odločil za nakup knjige. Opis knjig je na Amazonu veliko boljši, zato sem si pri nakupovanju pomagal s knjigarno Amazon - na Book Depository sem našel številko artikla (ISBN), po kateri je mogoče iskanje tudi na Amazonu. Opise in ocene knjig sem si tako ogledal na Amazonu, ko pa sem našel ustrezno knjigo, sem jo poiskal še na Book Depository. Cena je bila res višja, vendar je ob vštetju poštnine (na pošiljko in na artikel, na Amazonu skupaj skoraj 9 USD) skupna cena na Book Depository nižja. Za nakup sem se odločil in čakal.

Presenetil me je poštar (čeprav s tem on neposredno ni imel ničesar) - knjiga me je v nabiralniku z običajno (hitro?) pošto pričakala že čez tri dni (naročilo v četrtek zvečer, prejem knjige v torek). Prejel sem pravo brezhibno knjigo. S knjigarno sem bil tako zadovoljen, da sem takoj izvedel še eno naročilo. Pri drugem naročilu so dan več potrebovali, da so pošiljko 'sestavili' in odposlali, ampak naročilo sem prejel tudi v tem primeru praktično preko vikenda.

Ko boste torej naslednjič želeli kupiti kakšno novo knjigo v angleškem jeziku, si shranite tole povezavo in poglejte na Book Depository - sam sem na Amazon že pozabil.

2 komentarja:

  1. res je. Book depository se za angleške knjige še najbolj splača. za še boljšo ponudbo pa velja preveriti razliko med samim tipom strani. odvisno od stanja dolarja na trgu se zna zgoditi, da je na bookdepository.com strani kaka knjiga cenejša kot pa na bookdepository.co.uk . na tak način sem jaz za en strokovni priročnik prihranla 50€, kar se pri ceni knjige 80€ poštemo pozna.

    OdgovoriIzbriši
  2. tudi jaz sem se odločila za nakup preko bookdepository... vse podatke sem vnesla, potem pa mi je izpisalo da št. kartice ni veljavna :/ mogoče veste zakaj?

    OdgovoriIzbriši