ponedeljek, 20. februar 2012

Primerjava: Dropbox in SugarSync

Verjetno ste že slišali za obe vodilni storitvi shranjevanja datotek v oblaku in sinhronizacije med računlniki. Če niste slišali za obe, ste morda vsaj za Dropbox, ki je najbolj popularen med uporabniki.

Sam uporabljam obe storitvi in vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Glavne prednosti po moji lestvici izhajajo iz enostavnosti uporabe storitve, iz 'nevidnega' delovanja, velikosti podatkovne hrambe in varnosti. Cene pri primerjavi nisem upošteval, saj obe storitvi ponujata brezplačno ponudbo začetniških paketov, kjer je na voljo manj prostora za sinhronizacijo in hranjenje.

Pa najprej poglejmo, kaj mi je pri obeh rešitvah najbolj všeč. Delujeta skoraj 'novidno', torej po namestitvi z njima nimam več opravka in lahko nanju pozabim. To gre dobro obema, morda se mi je večkrat pri SugarSyncu zgodilo, da je 'izginil' - očitno se je apliakcija nevidno sesula, ni pa se sama ponovno zagnala. Prav tako bi nekoliko boljše ocenil Dropbox kar se tiče porabe spomina - ta je na mojem računalniku malenkost nižja kot pri SugarSyncu.

Velika presnost SugarSynca je v količini podatkov, ki jo lahko shranite brezplačno. Ponujajo namreč 5GB podatkov, ki jih lahko z izpolnjevanjem vprašalnikov, namestitve mpobilnih aplickij in podobno, povečate še za 750 MB. Dropbox ponuja namreč le 2 GB brezplačne hrambe podatkov ter 250  MB dodatnega prostora za izpolnjene vprašalnike. Pri obeh pa lahko dobite dodatni prostor tudi s tem, da si program namestijo vaši prijatelji. V tem primeru prejmete za vsakega prijatelja dodatni prostor, vendar le do omejene količine.

Kar se tiče varnosti, sta oba ponudnika pod nivojem, pri kateremu bi jima lahko zaupali zaupne podatke. Toliko bi jim alahko zaupali le, če bi se podatki, preden bi se poslali v njuna strežnika, varnostno šifrirali. Trenutno te možnosti ne ponuja noben izmed ponudnikov (ponuja pa jo podobna storitev Spider Oak). Glede na pretekle vdore v podatke pri storitvi Dropbox si le-ta zasluži nižjo oceno kot SugarSync.

Omenil bi še eno lastnost, ki se je pri uporabi obeh pokazala kot moteča. Dropbox namreč ne omogoča sinhronizacije poljubnih imenikov, ampak le imenik, ki ga določi program. Če želite neko vsebino, jo morate premakniti v za to določen imenik. Pri SugarSyncu gre lažje, saj lahko poljubno označite imenike, ki naj se sinhronizirajo - ter jih pustite tam, kjer so in kjer ste jih navajeni. Obe storitvi imata minus tudi pri dejstvu, da ne omogočata sinhronizacije omrežnih pogonov (npr. omrežnega diska).

Tako, glavne značilnosti obeh smo si pogledali. Pod črto sta storitvi precej izenačeni, tako da boste svojo izbrali glede na svoje potrebe in želje, pri tem pa vam zgornji sestavek lahko pomaga. Lahko pa se odločite za uporabo obeh storitev, kot jih uporabljam jaz. Plus za obe je namreč to, da brez težav delujeta vzporedno.

Če se odločite za registracijo pri storitvah, lahko uporabite spodnji povezavi, s katerima pridobite poleg brezplačnega prostora še dodatni, bonusni prostor za registracijo preko prijatelja (enak bonusni prostor za vašo registracijo prejmem tudi jaz):


Uspešno sinhroniziranje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar