torek, 13. marec 2012

Kako prodati spletno stran ali spletno domeno?

Če se ukvarjate z upravljanjem spletnih strani, ste verjetno že prišli do vprašanja, kako ustvarjeno spletno stran ali uspešno registrirano domeno prodati in s tem ustvariti (enkratni) prihodek. Pri tem ste morda želeli prodati le registrirano domeno, morda ste obupali nad projektom in ste želeli prodati 'celotni paket' (spletno stran z domeno in poslom vred) ali pa kaj vmes. Dejansko se način prodaje razlikuje glede na to, kaj prodajate:

 • Spletno domeno: prodajate izključno samo spletno domeno (npr. mojadomena.si) - brez morebitne vsebine, ki se trenutno naloži, če domeno prikažete v brskalniku.
 • Spletno domeno in vsebino strani: prodajate paket spletne domene in vsebine, ki se trenutno naloži ob uporabi domene.
 • Spletno domeno, vsebino strani in bazo strank: prodajate praktično celoten spletni posel, saj bo morebitni kupec lahko nadaljeval s poslovanjem prav tam, kjer boste vi zaključili, saj bo obdržal tako ime domene, vsebino strani, grafično podobo in tudi celotno zbirko strank, kontaktnih podatkov, uporabniških imen.

Ko določite, kaj prodajate, je pomembno, da se prodaje lotite na pravem mestu. Tudi tukaj vam lahko ponudim nekaj iztočnic, ki vam bodo pomagale pri razmišljanju, kje bi našli potencialne kupce:

 1. Obrnite se na ljudi, ki jih poznate. To so lahko kolegi ali znanci, ki se ukvarjajo s podobno dejavnostjo, kot vi (in iz katerega področja je domena), ali pa konkurenca ali konkurenčno podjetje, ki bi se tako dokopalo do dodatnih strank.
 2. Napišite oglas na kakšnega izmed z domeno tematsko povezanih forumov ali klepetalnic. Na dobro napisan oglas se vam lahko javijo interesenti, ki jih nakup zanima.
 3. Svojo namero, da domeno prodajate, objavite v družabnih omrežjih, katerih član ste.
 4. Na samo spletno stran, ki jo prodajate, objavite obvestilo, da je domena ali stran naprodaj. Ne pozabite na kontakt, kamor naj vam zainteresirani pošljejo morebitna vprašanja ali ponudbe.
 5. Če imate mednarodno domeno, stran ali posel, lahko s prodajo poskusite na kakšni elektronski dražbi, kjer je prisotno veliko število kupcev, npr. na tržnici eBay.
 6. Najbolj splošen način je, da objavite oglas v katerega izmed spletnih oglasnikov - tak oglas bo sicer videlo kar nekaj ljudi, ampak je verjetnost, da koga zanima prav tematika vaše domene oziroma spletne strani, precej majhna.

Kot ste verjetno že sami sklepali, je tudi cena, ki jo lahko zahtevate, zelo odvisna od tega, kaj je naprodaj. Sama domena je v večini primerov neprimerno manj vredna kot že uveljavljena spletna stran z veliko obiskovalci in registriranimi uporabniki ali kupci. Na ceno paketa vpliva tudi število strank, morebitne blagovne znamke, kakovost obiskovalcev in druge, z dejavnostjo strani povezane lastnosti. Vsekakor vam lahko pomagajo tudi pozitivne recenzije strani, dobra uvrstitev v iskalnikih ali obširna poročanja v medijih.

Če prodajate samo domeno, vam pri določitvi cene lahko pomagajo tudi spletne storitve, ki poskušajo ceno samodejno določiti glede na lastnosti o domeni, ki jih lahko ugotovijo. Takih storitev je precej (npr. UrlAppraisal ali Valuate), vendar se na njihove rezultate raje ne zanašajte preveč, saj pogosto precej odstopajo od realnih vrednosti (in tudi drug od drugega).


1 komentar:

 1. Jaz sem našel Proflip - http://www.proflip.si , vendar še nisem poskusil ampak kot videno, se lahko na tej strani prodajajo spletne strani in domene.

  OdgovoriIzbriši