nedelja, 17. februar 2013

Tudi Android 4.2.2 je že v Sloveniji

Pri Googlu s stalnimi posodobitvami operacijskega sistema Android za pametne telefone še vedno nadaljujejo. Poleti so telefone nadgradili na Android 4.1, jeseni na 4.1.1 in čez kakšen teden na 4.1.2, tik pred zimo pa na 4.2. Pred nekaj dnevi je bila objavljena nova manjša posodobitev, in sicer na različico Android 4.2.2.

Kaj Android 4.2.2 prinaša? Ne veliko! Uradnega seznama novosti še ni na voljo, tako da je večina ugotovljenih novih lastnosti le posledica opazovanja. Gre za manjše izboljšave obstoječih funkcij, verjetno pa tudi za kakšno odpravo napake ali hrošča. Poleg novosti, ki jih vidimo uporabniki, pa posodobitev prinaša tudi nekaj izboljšav za razvijalce. Kratek seznam glavnih do sedaj najdenih novosti, ki jih lahko vidimo tudi uporabniki:

  • Pri prenosih (datotek ali programov) se po novem izpiše tudi preostali čas do konca prenosa.
  • Nov spustni meni, ki je na voljo od Androida 4.2 naprej, sedaj poleg že tako uporabnih bližnjic ponuja tudi akcije. Npr. ikona za brezžična omrežja, ki je do sedaj le odprla to možnost v nastavitvah, sedaj lahko naredi dvoje: ob običajnem kliku še vedno odpre nastavitve, ob dolgem kliku pa deluje kot stikalo za vklop in izklop WiFi. Podobno se obnaša tudi gumb za Bluetooth.
  • Galerija slik izgleda malo drugače, predvsem pa naj bi delovala hitreje.
  • Novemu urejevalniku slik iz 4.2 je dodanih še nekaj dodatnih efektov za obdelavo slik.
  • Izboljšano naj bi bilo delovanje Bluetootha.
  • Dodana nekatera manjkajoča obvestila o funkcionalnostih menijev in gumbov, če prst na njih zadržite dlje časa.
  • Precej zelo majhnih popravkov (odmiki, velikost črk,...) in novo poimenovanje nekaterih menijev v angleščini.


Android 4.2.2 bodo prejeli uporabniki družine Googlovih naprav Nexus (Gallaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7 in Nexus 10), uporabniki ostalih blagovnih znamk telefonov pa so odvisni od odločitve proizvajalcev. Glede na to, da gre za manjšo posodobitev, je verjetnost, da se bodo tudi drugi proizvajalci odločali za nadgradnjo, zelo majhna.

Verjetno je, da bo naslednja nadgradnja Androida večja in bo prinašala tudi več vsebinskih novosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar