ponedeljek, 11. februar 2013

Naše aplikacije v Windows Store

Z izidom Windows 8 je tudi Microsoft objavil svojo tržnico programov. Pred tem sta to naredila že Apple (App Store) in Google (Android Market, kasneje Google Play). Microsoft je svojo tržnico poimenoval Windows Store (Trgovina Windows), torej trgovino s programi za Windows. V trgovini se nahajajo programi tako za Windows 8 kot tudi za Windows Phone, kljub imenu pa so v trgovini na voljo tako plačljive kot brezplačne aplikacije. Res je, spremenil se je tudi naziv programov - v tržnicah namreč niso programi (kot so se imenovali, dokler smo jih prenašali in nameščali sami), ampak se sedaj popularno imenujejo aplikacije (angleško app). No, aplikacija ne pomeni nič drugega, kot tujka za računalniški program, tako da gre le za modno poimenovanje.

Število aplikacij v Trgovini Windows je po zadnjih podatkih (konec januarja 2013) že 40 tisoč, številka pa razumljivo še narašča. Med objavljenimi aplikacijami je največ iger, sledijo druge aplikacije za zabavo, nato izobraževalne aplikacije ter tiste,  povezane s knjigami in publikacijami.

Med temi 40 tisoč aplikacijami, ki so objavljene v Trgovini Windows, pa se nahajata tudi dve preprosti, ki smo ju razvili v podjetju Mihov.com. Quick Math je namenjena urjenju hitrejšega računanja (množenja). Aplikacija ponudi dve števili med 0 in 100, uporabnik pa jih mora (pravilno!) pomnožiti in vpisati rezultat. Preprosto, vendar že po kratki uporabi lahko opazite, da se je vaša hitrost pri množenju zelo povečala. Aplikaicja Quick Math je bila v Trgovini objavljena še pred uradnim izidom Windows 8, tako da jo lahko štejemo med veteranske aplikacije.

Druga aplikacija pa je namenjena štetju, kadar se vam ne ljubi šteti ali pa je to preveč dolgočasno. Aplikacija Clicker Counter poskrbi, da se ne boste več motili pri preštevanju velikih količin predmetov ali ljudi. Vsak klik namreč pomeni povečanje števca za 1. Prav pride lahko na šolskem avtobusu, pri štetju obiska v trgovinah ali pri štetju prometa.

Obe aplikaciji si lahko namestite le iz Trgovine Windows, potrebujete pa operacijski sistem Windows 8 ali novejši (ki ga v času pisanja seveda še ni). Neposredni povezavi na predstavitveni strani aplikacij:

Vabim vas, da v komentarje napišete, katere aplikacije za Windows 8 ste si namestili vi in katere se vam zdijo najbolj uporabne ali celo ne morete več brez njih.
Ni komentarjev:

Objavite komentar