sreda, 15. julij 2009

Beleženje obiska spletne strani

Ali si predstavljate spletno stran, za katero lastnik ne bi vedel, koliko obiskovalcev jo vsak dan (teden, mesec) obišče?

Dandanes nam je samoumevno, da vsako podjetje, samostojni podjetnik in celo posameznik na svojo spletno stran doda tudi 'števec' obiska. Števec v narekovajih zato, ker so se števci, kot smo jih poznali pred deset in več leti, ki so javno prikazovali le število obiskovalcev, zelo spremenili. Najpogosteje števci (in njihovi rezultati) obiskovalcem sploh niso več vidni, lastniku spletnih strani pa omogočajo veliko več: grafični pogled nad obiskovalci, uporabljenimi brskalniki ter njihovimi nastavitvami, informacije o geografski lokaciji obiskovalcev, njihovo pot po spletni strani, čas zadrževanja na posamezni strani ter še druge zelo podrobne (in presenetljivo natančne) podatke. Običajno se za namestitev števca uporabi del izvorne kode, napisane v skriptnem jeziku javascript, ki s strežnika ponudnika storitve beleženja obiska naloži še dodatne knjižnice, ki zberejo potrebne podatke o uporabniku. Najbolj razširjena storitev beleženja obiskov je brezplačni Google Analytics, ki je poleg lastno razvitih rešitev (običajno slabših) v Sloveniji praktično edino dostopno orodje za beleženje obiska spletnih strani.

Preprosti števci obiskovalcev so z leti postala kompleksna orodja za beleženje obiskov, ki so prisotna praktično na vsaki strani, kjer lastnika zanima, kaj se z njo dogaja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar