petek, 31. julij 2009

Brezplačno? Seveda, zakaj pa ne?

Na spletu ste verjetno večkrat že zasledili kakšno ponudbo storitev, ki so bile na voljo brezplačno. Ljudje, ki na splet (še) niso navajeni, pogosto podvomijo v tovrstne storitve, saj so preveč navajeni na fizični svet. Razumljivo, saj se v fizičnem svetu zelo poredko zgodi, da je kakšna storitev brezplačna. Morda v socializmu, ampak s pojavom kapitalizma brezplačnih stvari ni več. V spletu pa je stvar nekoliko drugačna. Kljub temu, da storitve ponujajo pridobitna podjetja, lahko veliko njih lahko uporabljamo brezplačno oziroma povsem zastonj. In med njimi je ogromno uporabnih, da ne bo pomote.

Kako jim uspe? Račun je preprost. Ena možnost je ta, da ima podjetje na voljo dve različici storitve. Prva, "oskubljena", je na voljo brezplačno, ampak ponuja manj možnosti, druga, "polna", pa ponuja več možnosti, a jo je potrebno plačati. Druga možnost, ki jo bolj ali manj uspešno uporablja tudi ta blog, pa je financiranje skozi oglaševanje. Preko oglaševalskih mrež je s kakovostno vsebino mogoče zaslužiti kar nekaj oglaševalskega denarja, ki lahko pokrije stroške storitev - na ta način jih je mogoče uporabnikom ponuditi brezplačno.

Spletni portal, kjer lahko pregledate večje število brezplačnih ponudb na enem mestu, je brezplacno.com, ki ponuja seznam tako brezplačnih stvari kot storitev na enem mestu.

Ne pozabite, da so v spletu brezplačne storitve pogosto bolj kakovostne od tistih, za katere bi morali plčati enkratni znesek ali mesečni prispevek za uporabo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar