petek, 5. marec 2010

Spletno oglaševanje ali optimizacija?

Podjetja, ki storitve oglašujejo na spletu, ponavadi uporabljajo več prijemov za pridobitev strank. Začne se s postavitvijo preproste spletne strani, ki običajno vključuje le podatke o podjetju (spletna vizitka), redko tudi več informacij o dejavnosti podjetja. Spleta stran, ki je logično nadaljevanje spletne vizitke, vsebuje običajno že podatke o storitvah in izdelkih podjetja, cene, možnosti kontakta in statičen obrazec za naročilo. Nadgradnje spletnih strani gredo ponavadi najprej v smeri spletnega kataloga, ki prikazuje artikle, njihove lastnosti, slike in cene, ter v smeri spletne trgovine, ki poleg ogleda izdelkov omogoča tudi spletno naročanje in opcijsko tudi spletno plačevanje izdelkov. Zgodba se tukaj še ne konča, saj se ali spletne strani ali spletne trgovine lahko razširijo še s storitvami socialnih omrežij, kjer tudi obiskovalci dobijo besedo: izdelke je mogoče ocenjevati, v forumu postavljati vprašanja in brati odgovore, o izdelkih je mogoče kramljati z drugimi uporabniki in podobno.

V vseh fazah rasti spletne strani pa se lastniki srečajo z vprašanjem, kako na stran pritegniti čim večje število obiskovalcev. Najhitrejša rešitev je spletno oglaševanje, kjer uporabnike privabimo k sebi preko oglasov v iskalnikih, npr. Najdi.si ali Google. Tak način nudi takojšnji učinek, pridobite pa lahko toliko obiskovalcev, kot ste pripravljeni vložiti denarja v oglase. Za izpolnjevanje kratkoročnih ciljev je spletno oglaševanje prav gotovo prava odločitev.

Druga možnost, ki je po naravi dolgoročnejša, pa je optimizacija spletne strani (angleško SEO, search engine optimization). Ta omogoča, da strani dopolnimo tako, da se pokaže čim višje med iskalnimi rezultati za posamezne ključne besede, ki so za vsebino strani pomembne. Optimizacije je dolgoročen proces, prav tako pa se rezultati optimizacije ne pokažejo takoj. Prava (organska) rast strani je taka, da med rezultati v iskalnikih stran raste postopoma in si gradi zaupanje med uporabniki. Na ta način bo stran visoko na lestvici iskalnih rezultatov trdneje zasidrana in jo bodo konkurenčne strani težje prehitele.

Zelo pomembno je dejstvo, da se obiski uporabnikov po ustavitvi kampanij spletnega oglaševanja ustavijo, obiski uporabnikov po prenehanju izvajanja optimizacije pa se lahko še kar nekaj časa nadaljujejo. Prav tako je pomembno, da se s pričetkom spletnega oglaševanja število obiskovalcev poveča takoj, pri optimizaciji pa se običajno število poveča s časovnim zamikom.

Vse naštete storitve od postavitve spletne vizitke, spletne strani, spletnega kataloga in spletne trgovine do spletnega oglaševanja in optimizacije vaše strani vam ponuja tudi naše podjetje Mihov.com spletne storitve d.o.o. Povprašajte nas za ponudbo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar