četrtek, 13. maj 2010

Noetika je prava veda

Če ste tudi vi pred kratkim brali knjigo Izgubljeni simbol (v originalu Lost Symbol) fenomenalnega avtorja Dana Browna, ste se med napetim branjem nedvomno vprašali, ali veda noetika (angl. noetics) res obstaja. Prepričan sem tudi, da med branjem niste odložili knjige in tega preverili na spletu, zato sem kratko raziskavo namesto vas naredil jaz.

Noetika res obstaja in je določena s spodnjo definicijo.

Noetika je veja metafizične filozofije, ki se ukvarja s študijo razuma in intuicije ter njune povezave z skupnim intelektom. Povedano bolj domače je noetika teorija, ki proučuje vpliv (človeškega) uma na fizični svet.

Vsekakor zanimiva veda, katere izsledki bi resnično, kot napisano v Izgubljenem simbolu, lahko korenito spremenili svet, kot ga poznamo. V Kaliforniji obstaja Inštitut noetičnih ved (v originalu Institute of Noetic Sciences), katerega glavna naloga so raziskave potencialov in zmožnosti človeške zavesti, ukvarjajo pa se s pojavi kot so predstave, prepričanja, intiucija in druge.

Noetika torej res obstaja, pa tudi ljudje se z njo ukvarjajo. Po mojem vedenju je bila najbolj odzivna ter največja raziskava na to temo izvedena na Princetonski univerzi leta 1979, ki je kasneje prerasla v projekt globalne zavesti (v originalu The Global Consciousness Project). Zanimivo je, da so bili izsledki te raziskave (več kot pred trideset leti!) fascinantni in statistično praktično neverjetni, pa se v naši zavesti ali smereh raziskovanja ni zgodil prav noben večji premik.

Za začetek si o noetiki lahko preberete v članku na Wikipediji (v angleščini) ter seveda v knjigi Izgubljeni simbol.

4 komentarji:

 1. Pravite, da je noetika teorija, ki proučuje vpliv (človeškega) uma na fizični svet.
  Seveda je stvar globja in ni kar za vsakogar: 1. ni teorija, ampak "znanost oz. veda"
  2. Daje slutiti, da se znanost po mnogih tisočletjih končno približuje Resnici, ki na oni, drugi strani že ves čas obstaja, a jo je znanost v svoji ozkosti popolnoma ignorirala
  3. Proučuje povezanost med umom in intuitivno zavestjo - Dušo.

  OdgovoriIzbriši
 2. Zanimiva zadeva, ravnokar sem prebral knjigo Izgubljeni simbol in moram priznati, da mi je mnogo stvari dalo misliti.

  OdgovoriIzbriši
 3. Poglejmo Slovenijo. Množično nezadovoljstvo poraja negativne misli. Če imajo misli maso, pa četudi še tako majhno, se ti pojavi združijo in komulativna masa se začne večati in, zaradi negativnega predznaka ( nezadovoljstvo), negativno delovati na naše fizično okolje. N.pr. gospodarstvo se ruši in bolj, ko se ruši, nezadovoljstvo raste in s tem masa, ki ki še povečuje rušenje itd..... Žal človeštvo nikoli ne bo zrelo, da bi s pomočjo uma spremenilo naš planet iz pekla v raj.

  OdgovoriIzbriši