petek, 30. julij 2010

Amazonov bralnik elektronskih knjig Kindle se je pocenil!

Pred pol leta so bili elektronski bralniki knjig po moji oceni še predragi. Že pred nekaj tedni se je zanimanje za bralnike Kindle povečalo, ko je Amazon drastično spustil cene osnovnega modela na pičlih 189 dolarjev (nekaj manj kot 150 EUR). Zaradi povečanja povpraševanja so zaloge te dni pošle, še vedno pa je na voljo Kindle DX, ki za skoraj dvakrat višjo ceno ponuja le večji zaslon (diagonala skoraj 10 palcev (25 cm).

Te dni pa je Amazon predstavil novo različico bralnika Kindle, ki je od prejšnje kar precej zmogljivejša in boljša, cena pa se ni spremenila:
 • kontrastnejši zaslon
 • nove (bolj berljive) pisave
 • manjša velikost ohišja bralnika (zaslon je enako velik kot pri prejšnji različici) ter manjša skupna teža
 • hitrejše obračanje strani
 • podvojena količina pomnilnika (navajajo, da za 3500 knjig - verjetno gre za povprečni obseg knjige)
 • novi bralniki imajo vgrajeno podporo za Wi-fi
 • nov spletni brskalnik, nov PDF bralnik
Če se vam cena 189 dolarjev še vedno zdi previsoka, se lahko odločite za model, ki se povezuje le preko brezžičnih omrežij. Modelu, ki so mu odvzeli 3G modul, za domačo uporabo v urbanem okolju torej ne manjka nič ključnega. Model brez 3G modula si boste tako lahko privoščili že za 139 dolarjev (okoli 105 EUR)! Ker se Kindle prodaja le v ZDA, temu znesku prištejte še stroške poštnine ter morebitne slovenske carine in stroške carinskega postopka. Takemu Kindlu boste lahko polnili baterijo preko računalnika (USB vrata), če želite še polnilec za v vtičnico, ceni dodajte še 5 dolarjev.

Nove Kindle bodo začeli pošiljati šele 27. avgusta, kljub temu pa si ga lahko naročite že sedaj. Pri nakupu bodite pozorni, da uporabite povezavo za nakupe izven ZDA, najboljše kar že pripravljeno za nakupe iz Slovenije.

Za počitniško branje boste Kindle verjetno prejeli prepozno, saj morate 27. avgustu prišeteti še dva do tri tedne za dostavo. Sam si bom Kindla naročil že danes - dokler ga ne prejmem, pa si bom vsekakor naročil še kakšno papirno počitniško knjigo v spletni knjigarni Bestseller.si, kjer so sicer naprodaj tudi cenejše elektronske knjige. 

Pred pol leta sem sicer zapisal, da si bom svoj prvi bralnik e-book (e-ink) privoščil šele, ko cena pade pod 80 EUR, vendar me je dobra promocija (beri kapitalizem) očitno premamil že prej. Kot olajševalno okoliščino lahko navedem le to, da je bil šestega januarja, ko sem prispevek napisal, dolar v primerjavi z evrom manj vreden; kljub temu pa bi bila preračunana cena Kindla po takratnem tečaju še vedno okoli 97 EUR.

Veselo branje vam želim!

2 komentarja:

 1. Pozdravljen.

  Zanima me, če si že prejel kindla in koliko znaša cena z vključeno carino in dajatvami. Tudi sam se zelo zanimam za nakup, pa mi ni jasno kaj vse mi bo država zaračunala.

  LP, Bojan

  OdgovoriIzbriši
 2. Cena z vključeno poštnino, carino in dajatvami pri sodelavcu je prišla okoli 140 EUR. Torej je cena nekako taka, kot je objavljena na Amazon.com, samo da jo na koncu plačate v evrih, ne v dolarjih - kar v praksi pomeni, da se za Slovence pod črto poviša za okoli 40 odstotkov.

  OdgovoriIzbriši