ponedeljek, 7. marec 2011

Še celo Microsoft se želi znebiti Internet Explorerja 6

Za razvijalce spletnih aplikacij in še posebej spletne oblikovalce Internet Explorer 6 predstavlja neželeno težavo. Predvsem zaradi neupoštevanja standardov, že kar nekaj časa pa tudi zaradi svoje zastarelosti. Internet Explorer 6.0 je luč sveta namreč zagledal poleti leta 2001, torej skoraj pred desetimi leti. Kljub temu, da je Microsoft izdal precej popravkov (service pack, SP) in dve povsem novi različici brskalnika Internet Explorer 7.0 in 8.0, se stare verzije brskalnika večje število uporabnikov še vedno drži kot pijanec plota in ni videti, da se odločajo za nadgradnjo, posodobitev ali zamenjavo brskalnika za Mozilla Firefox ali Google Chrome.

Po desetih letih se je, kot kaže, zastarelega brskalnika naveličal tudi sam Microsoft. Objavili so namreč spletno stran, na kateri promovirajo neuporabo svojega brskalnika. Na strani za več držav objavljajo statistike o uporabi IE6 ter predvsem trende zmanjševanja (za Slovenijo ni podatka). Njihov cilj je, da bi trenutni (28. februar 2011) 12-odstotni delež svetovnih uporabnikov brskalnika Internet Explorer 6 zmanjšali na le en odstotek svetovnih uporabnikov. Njihov plemeniti cilj jim lahko pomagate doseči tako, da na svoji spletni strani objavite povezavo do njihove strani, poveste znancem in prijateljem ter v družabnih omrežjih. Zapisali so, da "prijatelji prijateljem ne dovolijo, da bi uporabljali Internet Explorer 6" (angl. Friends don’t let friends use Internet Explorer 6).

Ker Microsoft na zemljevidu držav ne prikazuje podatkov o uporabi Internet Explorerja v Sloveniji, bom v okviru poskusa prikaza rabe brskalnikov v Sloveniji nekaj podatkov objavil v tem članku. Pozivam tudi vas, ki imate podatke o rabi brskalnikov, da svoje meritve opišete v komentarjih.

Spletno mesto
Odstotek uporabnikov 
brskalnika Internet Explorer 6*
Imenik slovenskih podjetij5,43 %
Portal kitajskih restavracij2,54 %
Spletna knjigarna2,97 %
Imenik slovenskih domen5,41 %
* Podatki se nanašajo na obdobje februar 2011 in predstavljajo delež uporabnikov brskalnika Internet Explorer 6 med vsemi obiskovalci spletnih mest. Podatki so pridobjeni z orodjem Google Analytics.


Izmerjeni podatki na primerih spletnih mest Slovenijo uvrščajo na rep držav evropske unije, za katere je podatke objavil Microsoft. To pomeni, da glede na sosednje države pri nas Internet Explorer 6 uporabljamo bolj pogosto.

Zanimivo je, da slovenska državna uprava uporablja brskalnik Internet Explorer 6 kot privzeti brskalnik na delovnih postajah uslužbencev, ter da nadgradnje oziroma zamenjava brskalnika še nedolgo nazaj niso bile mogoče.

Ni komentarjev:

Objavite komentar