sobota, 2. julij 2011

Google prenavlja uporabniški izgled svojih aplikacij

S koncem junija 2011, ko je Google začel z javnim objavljanjem družabne storitve Google+, so začeli objavljati tudi grafično prenovo svojih storitev.

Uporabniki smo najprej lahko opazili črn (temno siv) trak na vrhu vsake storitve. Trak je bil prisoten že prej, vendar je bil neopazen in se je zlil s posamezno storitvijo. Poleg tega so se trakovi od storitve do storitve razlikovali. Vsebino trakov so poenotili pri vseh storitvah, traku pa so dali nov, bolj vpadljiv izgled. Verjetno je namen tega tudi promocija storitve Google+, saj se bo ob vklopu storitve na prvem mestu traku prikazala nova možnost, You+ (oziroma slovensko ti+).

Druga storitev, kjer so razlike opazne, je Googlova najbolj pomembna storitev, iskalnik. Razlike se kažejo v bolj 'svežem' oblikovanju, saj so razmaki med vrsticami večji, uporabljene barve so bolj pastelne (modra, rdeča, siva, oranžna), ikone niso več pisane, gumbi imajo manj besedila ali pa ikono namesto besedila (celo gumb Išči na podstraneh je sedaj le še povečevalno steklo). Sprememba iskalnika je bila najbolj pričakovana, saj je Google v preteklih mesecih izvajal večje število testov uporabnosti med naključnimi uporabniki iskanja.

Naslednja storitev, kjer so vklopili novo oblikovanje, je Google Calendar. Preko povezave 'Try the new look' v zgodnjem desnem meniju se bo naložilo oblikovanje, ki je usklajeno tistemu na iskalniku. Pastelne barve, večji razmaki med besedilom, stran deluje kot da bolj diha. Seveda pa 'polepšanje' oblikovanja skoraj vedno s seboj prinese tudi slabosti. V tem primeru trpi uporabnost storitve, saj se v tedenskem pogledu koledarja na zaslonu zaradi večjih razmikov vidita približno 2 uri koledarja dnevno manj kot pri starem oblikovanju. Tudi opisi dogodkov trpijo, saj sta bili prej vidni dve vrstici opisa (naziva) dogodka, sedaj pa zaradi večje pisave in razmaka le ena in pol. Če vam nova oblika koledarja ni všeč, lahko to pisno javite Googlu in preklopite na staro preko povezave 'Use the classic look'.

Drugačen način preklopa oblikovanja so izbrali v poštni storitvi Gmail. Tam imamo uporabniki na voljo novo oblikovanje preko izbire tem v nastavitvah. na voljo imamo dve temi, in sicer 'Preview' in 'Preview (dense)'. Obe temi Gmail oblikujeta z novimi pastelnimi barvami in modernim izgledom, na žalost pa tudi z večjimi razmiki med besedilom. Tema 'Preview' sledi razmakom iz ostalih storitev, tema 'Preview (dense)' pa razmike nekoliko zmanjša, vendar še vedno ne na toliko, kot v običajni obliki. Tudi v Gmailu trpi uporabnost: s temo 'Preview' (dense)' je v seznamu sporočil prikazanih 4 vrstic manj kot v privzeti obliki, pri temi 'Preview' pa kar 10 vrstic manj! Pri prikazu 25 vrstic v mojem primeru to pomeni, da je vidnih skoraj pol manj sporočil, kar je za aplikacijo, ki naj bi prihranila naš čas, ogromno. Če vam nova oblika Gmaila ni všeč, lahko izberete drugo temo (npr. privzeto Classic).

Trenutno spremembe oblike lahko še izklopite oziroma povrnete v prejšnje stanje (razen pri iskalniku, kjer te možnosti ni več). Pri izklopu sprememb imejte v mislih, da najverjetneje ne bodo na voljo za večno - slej ali prej bo Google preklopil vse uporabnike na novo oblikovanje.

Kaj si o grafični prenovi in spremembah mislite vi, mi napišite v komentar, če imate pa kakšne pripombe ali nasvete za Google, pa mu jih lahko sporočite preko spletnega obrazca.

Ni komentarjev:

Objavite komentar