četrtek, 28. junij 2012

Googlove novosti s konference IO 2012

Včeraj se je v San Franciscu začela konferenca Google IO 2012, ki je v prvi vrsti namenjena razvijalcem. Dogodek traja tri dni in je največji (in najbolj pomemben) Googlov dogodek na svetu, zato ga pogosto izkoristijo za najavo in predstavitev novih izdelkov. Kljub temu, da je za nami šele prvi dan konference, je Google predstavil že ogromno novosti, med katerimi jih je precej že na voljo uporabnikom. Pa si jih poglejmo le nekaj, ki so jih  predstavili prvi dan.

Google+ Events
Google+ Events oziroma Google+ Dogodki so novost znotraj družabnega omrežja Google+. Funkcionalnost dogodkov je do sedaj manjkala, sedaj pa so naredili tako dobro, da v marsičem prekaša Facebook. Glavna prednost je v objavi fotografij dogodka, ki jih lahko tako objavljajo kot pregledujejo vsi udeleženci dogodka. Ideja je odlična in dejansko poskrbi za to, da fotografij, ki jih sicer udeleženci vedno snemajo, po zaključku dogodka ni potrebno posebej zbirati in objavljati. Le te je mogoče objavljati že med samim dogodkom, za pravo uporabnost pa so poskrbeli tudi z novo različico mobilne aplikacije Google+, ki podpira dogodke ter objavo slik. Odlična je tudi povezava s koledarjem, saj se (potrjeni) dogodki samodejno vnesejo v koledar.
Dogodki in nova Google+ aplikacija so že na voljo za uporabo.

Android 4.1
Na konferenci so napovedali skorajšen izid nove različice Androida. Verzijo 4.1 so poimenovali Jelly Bean, njene glavne prednosti pa naj bi bile še bolj odzivni vmesnik, ki naj bi ga dosegli s predvidevanjem uporabnikovega obnašanja, boljša navidezna tipkovnica (ki bo tudi predvidevala prihodnje besede, podobno, kot to dela sedaj tipkovnica SwiftKey), offline prepoznava govora, možnost glasovnih ukazov in druge. Novosti, povezane z govorom in tipkovnico bodo na voljo verjetno le za angleščino.
Telefoni in druge naprave naj bi posodobitev prejeli v sredini julija. Pri tem je seveda potrebno opozoriti, da bomo posodobitve takrat prejeli lastniki Googlovih naprav, lastniki naprav drugih skrbnikov (npr. Samsung in HTC) pa bodo na posodobitve (ali celo na odločitev, da posodobitve za njihov telefon ne bo) morali počakati, da se zganejo skrbniki njihovih telefonov. Posledica tega je, da je imelo še v začetku junija 2012 le 9,8 odstotka vseh uporabnikov androidnih naprav nameščeno različico, višjo od 3.0.

Google Earth za Android
Nova različica mobilne aplikacije Google Earth oziroma Google Zemlja prinaša kot glavno novost ogled mest v 3D načinu. Trenutno je na voljo le za 5 mest, med njimi tudi San Francisco in Rim. Druga novost je način ogleda mest preko 'turističnega vodiča', ki ponuja ogled slik bližnjih znamenitosti glede na lokacijo uporabnika.
Aplikacija je že na voljo za prenos in uporabo, novosti pa bodo delovale le pri napravah, ki imajo procesorje z dvema jedroma.

Google tablica - Nexus 7
Kmalu bo na voljo prvi tablični računalnik, pod katerega se bo podpisal Google. Tablici bo ime Nexus 7, na njej bo tekel Android 4.1, cena pa bo od 199 USD naprej, odvisno od različice. Tablico bo izdeloval Asus, zaslon bo velikosti 7 inčev, ločljivost pa bo kar 1280x800 točk. Tablica bo podpirala NFC ter ima sprednjo kamero, baterija pa naj bi zdržala 8 ur aktivne uporabe. Za razliko od cenejših tablic ima Nexu 7 GPS, giroskop, magnetometer in druge sodobne bonbončke, tehta le tretjino kilograma in ponuja povezljivost preko Micro USB vrat.
Nexus 7 pride na (ameriške in angleške) police v sredini julija.

Googlov multimedijski predvajalnik - Google Q
Google Q bo naprava za ameriški trg. Njen namen bo predvajanje multimedijskih vsebin v visoki kakovosti, pa naj si bo to glasba, video (TV) ali vsebina iz omrežja Youtube.

Google Now
Google Now oziroma Google Zdaj bo nova iskalna aplikacija, preko katere se bo Google trudil, da bi nam postregel z za nas pomembnimi odgovori - brez iskanja. Aplikacija se bo zavedala naše lokacije, hobijev, načrtov,... in nam postregla z informacijami, ki bi nas utegnile v tistem trenutku zanimati. Bližnje znamenitosti, lokali, opozorila o bolj ustrezni poti za na sestanek, športnimi rezultati, urniki vlakov in podobno. Aplikacije zna tudi poslušati, tako da ji bomo lahko svoje želje povedali v naravnem jeziku (vendar v angleščini).
Google Now bo na voljo skupaj z Androidom 4.1 v sredini julija.

Google Glass
Predstavili so tudi napravo in storitev Google Glass, ki veliko obeta, v sami demonstraciji pa niso navdušili. Google Glass in Google Glasses so očala, ki so povezana v splet, vsebino pa predvajajo na notranjo stran stekla. Tehnologija obljublja pravo revolucijo, trenutno pa je v fazi naglavne kamere, povezane v splet.
Udeleženci konference, ki so iz ZDA, napravo že lahko naročijo (cena je 1500 USD), prejeli pa jo bodo šele konec leta. Verjetno jo bodo do takrat pri Googlu izboljšali v smeri take uporabnosti, kot jo napovedujejo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar