četrtek, 29. november 2012

Android 4.2 je na voljo v Sloveniji

Pri Googlu se nadgradnje operacijskega sistema Android dogajajo hitreje, kot nadgradnje konkurenčnih operacijskih sistemov za pametne telefone. Julija sem pisal o tem, da je na voljo velika nadgradnja na Android 4.1, oktobra o manjši nadgradnji na Android 4.1.2, tokrat pa vas z veseljem obveščam o tem, da je na voljo že nadgradnja na Android 4.2. Kodno ime operacijskega sistema je ostalo enako, in sicer "Jelly Bean". Pri Googlu imajo namreč navado, da različne verzije poimenujejo po slaščicah, s tem da je vsaka naslednja (večja) nadgradnja poimenovana po slaščici, ki se začne na naslednjo črko v abecedi.

Kdo dobi Android 4.2?
Za začetek naj napišem, da je nadgradnja na novo različico (trenutno) na voljo le za uporabnike Googlovih mobilnih telefonov in tablic. Trenutno sta to telefon Google Nexus (znan tudi kot Samsung Nexus) in tablica Nexus 7 (znana tudi kot Asus Nexus 7). Uporabniki drugih telefonov bodo kot vedno morali počakati, da se jih usmilijo proizvajalci njihovih telefonov in se odločijo,ali nadgradnjo sploh dobijo ali ne.
No, omenjeni napravi pa nista edini, ki imata Android 4.2. Poleg njiju so to tudi nove Googlove naprave, ki so prišle v prodajo konec oktobra (na žalost še niso na voljo v Sloveniji): pametni telefon Nexus 4, druga generacija tablice Nexus 7 in nova tablica Nexus 10.In kaj je novega v Androidu 4.2?
Ne gre za veliko nadgradnjo, kar pove že številčenje različic. Kljub temu pa je novosti kar precej. Naštejem naj le tiste (po mojem mnenju) glavne:

  • Podpora več uporabnikom pride prav predvsem na tablicah, saj omogoča enako udobno uporabo tablice za več družinskih članov. Vsak si lahko naredi svoj račun, uporablja svoje namizje, svoje ikone in svoje aplikacije. Priročno!
  • Sferično fotografiranje je način fotografiranja, katerega rezultat je podoben pogled na okolico, kot ga ponuja storitev Google Street View na Googlovih zemljevidih (Slovenija s to storitvijo še ni pokrita). Gre za to, da lahko naredite sliko, ki jo lahko pregledujete v vse smeri, torej poleg 360 stopinjskega pogleda tudi navzgor in navzdol. Zelo zanimivo, vendar manj uporabno. Svoje "panorame" lahko tudi objavite.
  • Obdelava fotografij je sedaj na voljo že v sami aplikaciji za fotografiranje. Omogoča izrez slik, nekaj filtrov, HDR, okvire, vrtenje slike, obrezovanje in podobno. Še vedno ne vsebuje orodja za spremembo velikost slik, kot je npr. moj Image Resizer za Windows.
  • Prilagajanje širine besedila v Gmailu se ne sliši kot nekaj, kar bi bilo del operacijskega sistema, vendar je prišlo (šele) z nadgradnjo na 4.2. Sporočila, ki imajo besedilo širše kot zaslon, se namreč prelomijo tako, da jih je lažje brati. Še vedno pa aplikacija Gmail ne omogoča eniostavne spremembe velikost pisave, kar bi tudi pogosto prišlo prav.
  • Swype tipkovnica, ki pa žal ni na voljo za slovenski jezik. Swype tipkovnica omogoča, da tipkamo tako, da s prsti le podrsamo do črke, ki jo želimo pritisniti, ni nam pa potrebno dvigniti prsta in ga ponovno pritisniti na naslednji črki. Swype tipkovnice delujejo tako, da si zelo pomagajo s slovarjem besed, tako da sploh ni potrebno, da je naše "drsanje" zelo natančno. Hitrost tipkanja to zelo pohitri, ampak na žalost le v angleškem jeziku.
Seveda obstaja še cela kopica manjših sprememb in novosti, med drugim sprememba krepkosti pisave ure, različno upravljanje z alarmi (budilko), sprememba spustnega menija (zavese) tako, da omogoča nekaj dodatnih bližnjic, sprememba izgleda galerije in drugo.


Ni komentarjev:

Objavite komentar