petek, 31. julij 2015

Tako pridete hitreje do nadgradnje Windows 10

Skoraj pred dvema mesecema sem pisal o tem, kako boste lahko svoje Windows 7, 8 ali 8.1 brezplačno nadgradili na Windows 10. To naj bi se zgodilo 29. junija 2015, ko je Microsoft izdal novo različico operacijskega sistema. Od srede se sistemi po vsem svetu res že posodabljajo, ampak ne vsi naenkrat. Na vrsto pridete takrat, ko Microsoft (po neznanem ključu) določi, da bo začel prenos na vašo napravo (računalnik, tablico ali telefon). Vrstni red in hitrost izbire računalnikov sta verjetno odvisna tudi od obremenjenosti strežnikov.

Če do sedaj še niste prejeli obvestila o možnosti nadgradnje, pa bi jo že zelo radi preizkusili, imate za pohitritev kar nekaj možnosti. Večina forumov in strani po spletu omenja brisanje datotek in zaganjanja ukazov v ukazni vrstici, jaz pa imam bolj elegantno rešitev, ki je v celoti podprta s strani Microsofta. Odpravite se na stran https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10 (in še stran v slovenskem jeziku) in na dnu strani izberite prenos orodja "Media creation tool". Izberite različico, ki ustreza vaši različici nameščenega sistem, 32 ali 64 bitno. Kljub temu, da orodje omogoča tudi druge funkcionalnosti, ga bomo uporabili le za prenos in namestitev novih Windows 10 preko vrste.
Orodje je preprosto za uporabo - prenesite ga, zaženite in sledite postopku na zaslonu. V enem izmed korakov postopka se boste lahko tudi odločili, ali želite obdržati svoje programe, podatke, oboje ali nič, tako da bodite pozorni, kaj izberete, da ne izgubite podatkov.
Pri meni je postopek trajal brez zapletov, trajalo pa je več kot uro, da se je posodobitev prenesla in potem še enkrat toliko, da se je namestila.

Z novo različico dobite Start meni, ki je manjkal v Windows 8, nov brskalnik Microsoft Edge namesto Windows Explorerja, pametno pomočnico Cortano, poganjanja vseh aplikacij v oknih in nekatere bolj pregledne nastavitve. Tuji viri v večini podpirajo nadgradnjo, saj naj bi bilo prednosti več kot slabosti in še neodpravljenih napak.


1 komentar:

  1. in zato sploh pridete do nadgradnje: ker vam jo omogočajo uporabniki, ki so postali in (zaradi neinfomiranosti) ostali "MS-torrent providerji" ;-) http://thehackernews.com/2015/08/windows-10-update.html

    OdgovoriIzbriši