torek, 23. februar 2016

Google prenehal kazati oglase na desni strani zadetkov

Od včeraj naprej Google na namiznih računalnikih AdWords oglase kaže drugače, kot jih je do sedaj. Do sedaj je kazal do tri oglase na vrhu, do sedem na desni strani iskalnih rezultatov, ter do tri na dnu strani. Skupaj se je na vsaki strani z rezultati pokazalo do 11 oglasov.

Od zdaj naprej oglasov na desni strani ni več, ampak se bodo tam s časom še bolj pogosto kazale dodatne informacije (kot so npr. dejstva iz Wikipedije ali informacije o podjetjih). Na vrhu strani z rezultati se po novem pokažejo do štirje oglasi (torej en več kot do sedaj), na dnu strani pa trije (enako kot do sedaj). Skupaj se na vsaki strani lahko pokaže le še do 7 oglasov.

Na desni strani se bodo še vedno lahko kazali oglasi, ki so povezani z nakupovanjem in niso del oglaševanja na iskalnem omrežju. Sprememba je trajna in je uveljavljena na vseh jezikovnih različicah iskalnika.

Kaj to pomeni za oglaševalce?
Sprememba lahko pomeni, da bodo cene na klik narasle, saj je prostora za oglase manj, število oglaševalcev pa enako. Poleg tega pomeni tudi to, da so oglasi toliko bolj pomembni, saj bo prvi organski rezultat (dosežen preko optimizacije spletne strani) kvečjemu na petem mestu, kadar bodo prikazani štirje oglasi na vrhu. To pa že pomeni, da brez premika strani z drsnikom ali koleščkom miške navadni organski zadetki sploh ne bodo vidni.

Kaj to pomeni za uporabnike?
Že res, da je skupno največje število prikazanih oglasov manjše, kot je bilo do sedaj. Po novem so na strani prikazani štirje oglasi manj. Vendar to še ne pomeni, da bomo zmanjšanje oglasov videli tudi uporabniki - na vrhu vsake strani, kjer je naša osredotočenost največja, bo namreč en oglas več. Ne samo to, organski zadetki bodo še za eno mesto zdrsnili na strani ter s tem dobili manjšo vidnost.

Razlog, zakaj je Google izvedel to spremembo, še ni povsem jasen, je pa gotovo povezan s povečanjem ali vzdrževanjem prihodkov iz oglaševanja. Ni pa ta sprememba nova - Google je s podobnimi postavitvami oglasov izvajal različne eksperimente že od leta 2010 naprej.

Kako bo sprememba vplivala na vas, pozitivno ali negativno?

Ni komentarjev:

Objavite komentar